Oro kan uppstå dels genom att en vuxen eller barn berättar, eller att man ser tecken på att något är fel. Viktigt att vara vaken på signaler och tecken på att något är fel.

Har du oro rörande ett barn eller en vuxens beteende?

Är det en livshotande situation eller ett pågående brott?

Skaffa en bild om läget. Vad har hänt? Vilka är inblandade?

Är det akut så säkra miljön för den som är utsatt. Undvik att själva försöka utreda vad som hänt i det här steget. Om det blir ett polisärende är det viktigt att ni inte har påverkat inblandade personer.

Misstänker du att ett brott har begåtts?

Rapportera till den person inom din förening som är utsedd kontaktperson för trygghet i föreningen.

Finns ingen tydligt utsedd så kontakta ordförande eller annan person du finner lämplig.

Kan det vara ett brott mot era stadgar eller brott mot värdegrund, uppförandekod etc. så bör ni själva försöka reda ut vad som hänt och sedan följa resterande steg här. Känner ni er osäkra så ta kontakt med ert förbund, RF-SISU eller Idrottsombudsmannen på Riksidrottsförbundet.

Frågor man kan ställa sig: Vad har hänt? Vilka andra vet om det inträffade? Finns det några vittnen? Vad har gjorts fram till nu? Finns behov av stöd? Hur kan vi förhindra att det sker igen?

Behövs vidare åtgärder?

Identifiera vilket behov av stöd som finns – hos den utsatte, tränare, föreningsstyrelse, eventuellt andra inblandade och eventuell förövare. Om det finns skäl för avstängning, varning eller utbildning ska det genomföras.

Identifiera vilka som behöver information om det som hänt samt vilken form av information det ska vara. Tänk på den personliga integriteten, alla behöver inte veta allt.

Följ den rutin som ni byggt upp under det förebyggande arbetet för att följa upp det som har hänt. Hjälp med det förebyggande arbetet kan ni få av RF-SISU.

Har ni lärt er något av den inträffade situationen som kan hjälpa till att utveckla verksamheten? Säkerställ att det finns god dokumentation om hur ärendet hanterats.

Ring 112 vid livshotande situation.

Kontakta polisen om du misstänker att ett brott har begåtts.

Rapportera därefter till den person inom din förening som är kontaktperson.

Kontakta också ansvarig på idrottsförbundet och RF-SISU.

Vidare hantering av ärendet under och efter domslut inom förening och eventuellt med stöd av ert idrottsförbund och RF-SISU.

Har förövaren ett förtroendeuppdrag i någon form ska den ta time-out under eventuell utredning. För detta krävs ett styrelsebeslut samt att det protokollförs.

Är förövaren ett barn är föräldradialog mycket viktigt. Kan händelsen rubriceras som ett lagbrott – anmäl till Socialtjänsten. Detta gäller också vid oro för barnens situation.